Ir al contenido principal

DIA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

 25 de novembre: Posem-nos les ulleres violeta!

Quan s’acosta l’efemèride del 25 de novembre, no volem únicament complir amb aquest dia senyalat, sinò que és hora de fer balanç de tot un trimestre d’activitats elaborades amb l’objectiu de caminar cap a una veritable coeducació. Aquesta ha de ser un projecte pedagògic de centre, que es desenvolupe de manera constant al llarg de tot el curs i ha d’implicar a tota la comunitat educativa.
Durant el mes d’octubre els grups de 1r d’ESO van rebre les xerrades del Pla Divèrsia impartides pel Col·lectiu Lambda, destinades a combrate la LGTBIfòbia a les aules, un dels factors d’assetjament escolar més freqüents i alhora silenciats.
En novembre, la Coordinació d’Igualtat i Convivència va posar en marxa el projecte Posa’t les ulleres violeta! Aquesta és una metàfora que Gemma Lienas fa servir al seu llibre El diari lila de la Carlota, publicat l’any 2001. L’expressió, molt popular des d'aleshores, significa mirar el món de manera crítica amb perspectiva de gènere, per poder detectar la violència normalitzada de les societats patriarcals. És també una manera d’interpel·lar a qui no veu encara aquesta xacra social, o la nega.
Així, doncs, l'alumnat de diversos nivells d'ESO ha dissenyat ulleres lila, i el grup de 4t PR de Plàstica ha fet, amb l'ajuda del departament de Tecnologia, unes ulleres gegants per a un photocall. Moltes persones s’han fotografiat per obrir simbòlicament els ulls a la realitat de la violència de gènere, donant per fet que posar-se les ulleres violeta és molt més que fer-se una fotografia divertida.
A les tutories de diversos grups d’ESO, Batxillerat i FPB s’ha treballat material audiovisual centrat en el qüestionament de la masculinitat hegemònica. S’han fet debats i col·loquis al respecte.
2n de Batxillerat humanístic ha vist la conferència de Teresa Meana El lenguaje como territorio de poder i s’ha debatut sobre l’ús del llenguatge inclusiu, aprofitant els arguments escoltats per utilitzar-los en els comentaris de text que es treballen de cara a l’examen de les PAU.
1r ESO C i D han treballat a les tutories l'activitat enviada per l'Ajuntament d'Almenara, consistent en unes siluetes humanes sobre les quals han pogut escriure les seues reflexions.
A l’àmbit humanístic de 1r ESO B i C s’han treballat conceptes bàsics com la violència de gènere, els rols i estereotips, o la desigualtat, amb ajuda de material audiovisual, de la pàgina de l’ONU, de les campanyes de la Generalitat i de diverses associacions de dones. Tot amb l’objectiu de millorar la manera d’actuar i relacionar-nos.
Des de la tutoria de 3r ESO B i l’optativa d’emprenedoria, s’han creat originals samarretes amb missatges reivindicatius, exposades a l’aula. 1r de Batxillerat ha dissenyat també samarretes commemoratives del 25N.
2 eso C ha treballat amb la seua tutora vídeos que parlen de les relacions de parella, on l’alumnat havia d’identificar els nivells de violència amb targetes verda, groga i roja. També s’ha projectat el vídeo Cachetada, i se n’han fet debats.
En l’assignatura de Castellà de 4t d’ESO, es llegirà El indulto, un conte de Emilia Pardo Bazán que tracta sobre un home que acaba matant a la dona sense tocar-la, pel clima de terror que li fa viure. Després de llegir-lo, l’alumnat es posarà les ulleres violeta per reflexionar sobre aquesta situació de maltractament psicològic.
Per últim, hem tingut al centre un punt violeta d'informació, a càrrec de l'Ajuntament d'Almenara, i s’han repartit guies de violència de gènere adreçades a l’adolescència.
Dana Catalina Cobos, guanyadora!!!
Enguany, de nou ens omple d’alegria saber que una alumna del nostre centre ha guanyat l’accèssit en la modalitat de 3r i 4t d’ESO del concurs de cartells contra la violència de gènere que cada any convoca la Subdelegació del Govern a Castelló.
El lliurament del premi, consistent en material escolar, tingué lloc a la Seu de la Plaça de Maria Agustina de la ciutat, el passat dia 24 de novembre.
El cartell de Dana Catalina mostra les dues fases emocionals d’una dona que ha sofert violència de gènere. Veiem el rostre del dolor, però també el de la recuperació. Trasllada així un missatge positiu, esperançador i de llibertat a les víctimes.
Des de l’IES Almenara li donem l’enhorabona i l’animem a continuar amb seu treball creatiu, molt original i sensible.
Donem les gràcies a totes les persones que s’han atrevit a mirar el centre amb ulleres violeta.
I tu, te les has posades ja?
CLICA DAMUNT de la imatge per vore totes les fotos

Entradas populares de este blog

JORNADAS PUERTAS ABIERTAS IES ALMENARA 19-20

¿Estás pensando dónde estudiar? No lo dudes, IES Almenara es tu instituto. Nuestros pilares: calidad en el aprendizaje, atención individualizada del alumnado y el diálogo como método de resolución de conflictos. Presentación de solicitudes del 17 al 25 de junio. Clica en la imagen y te presentamos nuestro instituto.

MATRICULACIÓ CURS 22-23

¡¡ATENCIÓN!! Abierto el plazo de MATRÍCULA para el curso 2022-2023 Cursos 1º ESO y 1º Bachiller se hace con sobre (recoger en administración del centro en caso de no tenerlo) Cursos 1º FPB con sobre cuando salgan las listas provisionales y 2º FPB los matriculamos en el centro Cursos 2º ESO, 3º ESO, 4º ESO y 2º Bachiller se hace online a través de ESTE ENLACE : PLAZO: hasta el 5 de julio a las 24h ATENCIÓ!! Obert el termini de MATRÍCULA per al curs 2022-2023 Cursos 1r ESO i 1r Batxiller es fa amb sobre (recollir en administració del centre en cas de no tindre-ho) Cursos 1º FPB amb sobre al eixir les llistes provisionals i 2n FPB els matriculem en el centre Cursos 2n ESO, 3r ESO, 4t ESO, 2n Batxiller es fa en línia a través d' AQUEST ENLLAÇ https://padlet.com/iesalmenara/ftkyt9c1ya7i324g TERMINI: fins el 5 de juliol a les 24h

ATENCIÓ!!